Paddtorsk och blågylta - två nya sportfiskerekord från havet

paddtorsk-rekord-202...Foto: Storfiskregistret / Paddtorsken är ett hett eftertraktat byte för många artjägare. Jerker Vinterstare har nu det svenska rekordet.

Vi kan nu presentera två nya rekordfiskar fångade utanför Västkusten –en paddtorsk och en blågylta.

I det salta vattnet på Sveriges västkust finns många roliga utmaningar för sportfiskaren. Två av dessa är ett par arter som inte blir så oerhört stora, men ändå har karaktär så det räcker. Nu har två rekordstora fiskar fångats av duktiga fiskare – den ena är en paddtorsk, den andra en blågylta.

Paddtorsk – ett kolossalt grodyngel
Paddtorsk är en liten svart eller mörkbrun torskfisk, som utseendemässigt faktiskt påminner om ett enormt grodyngel. Den är relativt vanlig i Skagerrak, Kattegatt och Öresund, men fångas inte så väldigt ofta av sportfiskare. Det tidigare rekordet är från 2017, då en 603 gram tung paddtorsk landades i Fjällbacka skärgård. Nu har rekordet slagits efter att Jerker Vinterstare tagit med familjen på en veckas fiskeresa till Västerhavets artrika vatten, där berggylta, blågylta och just paddtorsk stod högst på önskelistan. 
Fisket startade på klipporna väster om Smögen och när solen var på väg ner skulle paddtorsken upp från den sprickrika botten som skulle fiskas under kvällen. Strax innan klockan 22 nappade en fisk på Jerkers räkagnade krok. Sonen Vidar bistod med håvning och en riktigt stor paddtorsk var landad.

Den paddtorsk som Jerker lurade via bottenmetet var 34,8 centimeter lång och vägde 630 gram, vilket överträffar det tidigare rekordet med 27 gram. Den använda vågen har testats utan anmärkning, konstaterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

blagylta-rekord-2024...
Foto: Storfiskregistret / Joel Priore med det nya rekordet på blågylta. Detta exempla hade en något ovanlig färgteckning. Hannarna är vanligen mer kraftigt blåfärgade.

Blågylta – 23 år gammalt rekord slaget
Många som fiskat från klippor eller båt på svenska Västkusten har försökt fånga en vacker blågylta (Labrus mixtus), inte fullt lika många har lyckats. Och att få ett riktigt stort exemplar av denna fiskart i familjen läppfiskar är inte lätt. En rolig egenskap hos arten är att de har två sorters hanar: primärhanar med samma färgteckning som honorna, dels honor som blir hanar vid 7–13 års ålder. Stora, blåfärgade hanar har stora revir –och just dessa är de fiskar som sportfiskare finner extra åtråvärda.
Det tidigare rekordet härstammar från 1991 (!) då en 840 gram tung fisk fångades i Skagerrak. Nu, nästan 23 år senare har detta svårslagna rekord dock fått stryka på foten.

Joel Priore åkte ut för att fiska efter den mer storvuxen gylta, nämligen berggylta. Tillsammans med sin far fiskade han vid Kungsvik, Strömstad. De fick också ett stort antal mindre berggyltor innan det lugnade ner sig. Joel bytte då från flötmete till bottenmete och fick fart på fisken igen. Snart fick han kontakt med något större som kändes på ett helt annat sätt än de många berggyltorna. 

– Det visade sig att Joel krokat en riktigt stor blågylta, den första de fångat på just denna plats. Blågyltan var hela 40 centimeter lång och vägde 860 gram, alltså 20 gram över det tidigare rekordet, berättar Nicka Hellenberg, storfiskregistrerare hos Sportfiskarna. 
Även denna våg har testats i Sportfiskarnas laboratorium och blågyltan utsetts till nytt svenskt sportfiskerekord.
 
Sportfiskarna gratulerar Jerker Vinterstare och Joel Priore till deras respektive svenska sportfiskerekord!

Pressbilder på rekordfiskarna finns i vårt Pressrum.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller det över 41 100 stora fiskar av olika arter. Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fiske i Göteborg, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv